Ponedeljek - Petek 08:00 - 19:00
Sobota 08:00 - 12:00

Nedelje in prazniki - ZAPRTO

+386 (0)2 787 10 33
Puhova ulica 17

2250 Ptuj

Kaj storiti, če se psu zasuče želodec? – Veterinarski center
fade
4133
post-template-default,single,single-post,postid-4133,single-format-standard,mkd-core-1.2,medigroup-ver-1.2.1,mkd-smooth-scroll,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-down-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-dark-header,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kaj storiti, če se psu zasuče želodec?

a

Kaj storiti, če se psu zasuče želodec?

Dilatacija (povečanje) želodca s torzijo je zelo resno stanje, ki ogroža življenje živali. Potek bolezni je zelo hiter in se pogosto konča s smrtjo psa, če mu ne nudimo pomoči. Smrtnost pri psih je 15-60%, s terapijo se lahko zmanjša na 10-33%.

Plini v zmernih količinah nastajajo v želodcu in črevesju vsak dan, tako pri živalih in ljudeh. Iz želodca jih izločamo z »riganjem«. Pri dilataciji pride do povečanja želodca zaradi prevelike akumulacije plinov v želodcu, ki se ne morejo izločiti. Z zrakom napolnjen želodec pritiska na ostale organe v trebušni votlini. Pritiska tudi na trebušno prepono, kar psu otežuje dihanje. Tako napihnjen želodec stisne žile v trebuhu kar preprečuje vračanje krvi v srce. Akutna dilatacija želodca se pojavlja skoraj izključno s torzijo želodca, saj se želodec napolnjen z zrakom hitro zasuče okoli svoje osi in sicer za 90°, kjer je požiralnik še prehoden ali pa za 180° in več, kjer je požiralnik popolnoma neprehoden in je nujna operacija, saj se zaradi tega tako močno napihne, da v zelo kratkem času zaduši psa, ker mu pritisne na diafragmo in pljuča in mu onemogoči dihanje. Pri zasuku pride do stisnjenja in pretrganja žil v trebušni votlini. To lahko povzroči odmrtje organov, predvsem želodca. Zraven tega želodec med rotacijo za seboj potegne tudi vranico in njen krvožilni sistem, tako da močno oteče in tudi prepreči želodcu, da bi se vrnil v normalni položaj. Zaradi manjšega pretoka krvi pride do aritmije srca, zato je srčni utrip nepravilen. Stena žil se poškoduje in stanjša, pride do vhoda toksinov in endotoksemije (zastrupitve krvi). Takšno stanje povzroči šok, komo in pogin v 6 do 12 urah po začetku, pri nekaterih celo prej. Zaradi pritiskov plina v želodcu in krvi v vranici, lahko organa počita, vsebina se razlije v trebušno votlino, kar je za psa usodno.

KAKŠNI SO VZROKI ZASUKA ŽELODCA?

Do zasuka najpogosteje pride takrat, ko je želodec prekomerno raztegnjen. Vzrokov za nastanek dilatacije in torzije želodca je več oziroma gre ponavadi za skupek večih dejavnikov:

  • Pasma psa oz. genetska predispozicija: pri določenih pasmah (nemška doga, weimaranec, bernardinec, irski seter, novofundlandec, bernski planšarski pes, nemški ovčar, doga, zlati prinašalec,…) se ta sindrom pojavlja pogosteje. Gre predvsem za velike pse, z globokim in ozkim prsnim košem. Seveda pa se lahko pojavi tudi pri psih srednjih in manjših pasem. Dvakrat pogosteje se pojavlja pri samcih, pri psih starejših od 7 let, pri zelo temperamentnih, nervoznih psih, kjer lahko nenadni in hitri gibi povzročijo zasuk.
  • Prehranjevanje: do dilatacije z zasukom pogosteje prihaja pri psih, ki so hranjeni enkrat na dan, ki zelo na hitro pojedo obrok in pogoltnejo tudi veliko zraka. Ravno požiranje zraka in nezmožnost njegovega normalnega izločanja, naj bi bil glavni vzrok dilatacije, ki lahko vodi v torzijo želodca. Do dilatacije in zasuka želodca pride ponavadi takoj po hranjenju, še posebej, če je pes takoj po hranjenju zelo fizično aktiven. Hrana v želodcu namreč deluje kot utež in pri nenadnem skoku ali celo kotaljenju živali, se želodec obrne okoli svoje osi. Suha hrana, ki vsebuje snovi, ki se v želodcu hitreje napihnejo, še posebej, če kuža takoj po obroku spije tudi večje količine vode ali če gre takoj na sprehod, lahko povzroči povečanje in zasuk.
    Večkratno ponavljajoče se in predolgo praznjenje želodca vodi v kronično razširitev, za katero je značilna zmanjšana notranja napetost tkiva želodčne mišičnine. Zasuk kronično razširjenega želodca lahko povzroči že vsaka sprememba v položaju telesa (hitro vstajanje, skok, valjanje preko hrbta, hoja po stopnicah,…).

Psi nam z govorico telesa sporočajo, da je nekaj narobe. Zato je zelo pomembno, da jih opazujemo in ločimo njihovo obnašanje, ko so zdravi in ko nam sporočajo, da je nekaj narobe. Tako boste lažje in hitreje ugotovili, da s kužkom nekaj ni vredu, pravi čas reagirali in mu s tem morda rešili življenje. Posebej pozorni bodite lastniki psov rizičnih pasem.


KDAJ LAHKO POSUMITE NA ZASUK ŽELODCA?

Klinična slika je v veliki meri je odvisna od stopnje zasuka. Pri zasuku, večjem od 180°, se požiralnik v področju kardije popolnoma zapre, kar preprečuje možnost bruhanja in izhod plinov. Zato lahko opazite:

  • napihnjen trebuh, predvsem v sprednjem delu, ki je napet in trd,
  • pes je nemiren, prestrašen, stoji z nogami narazen,
  • se slini, poskuša bruhati, a ne more in izbruha zelo malo ali nič,
  • pospešeno, težko in plitko diha,
  • ima blede ali sive sluznice,
  • pulz je hiter in šibek, saj je žival v šoku.

Če ne reagirate pravočasno, lahko pade v komo in pogine. Takšno stanje se vedno konča s smrtjo, če živali ne nudimo takojšnje veterinarske pomoči.


ZDRAVLJENJE

Od stopnje zasuka so v veliki meri odvisni: potek, terapija in napoved o razvoju oziroma o nadaljnjem poteku bolezni.

Če močno prizadetemu psu takoj ne omogočite veterinarske oskrbe, lahko pogine že po nekaj desetih minutah od pojava prvih kliničnih znakov. Kadar pa je zasuk manjši od 180° in je še mogoče izhajanje plinov ali celo želodčne vsebine, je potek bolezni nekoliko počasnejši, a ravno tako progresiven.

Medtem ko ga peljete, pokličite veterinarsko ambulanto in razložite zakaj prihajate, da pripravijo vse potrebno. Takoj ko prispete, opozorite, da ste prišli z nujnim primerom, da bo veterinar čim hitreje začel z reševanjem. Na žalost pa je pomoč včasih tudi neuspešna, saj bolezen napreduje zelo hitro, zato je ključnega pomena zgodnje ugotavljanje in preprečevanje.

Prva pomoč pri takšnem stanju pri psu, ki mu zaradi razširjenega želodca grozi zadušitev, morajo čim prej odstraniti plin iz želodca. To opravijo s cevko, ki jo potisnejo v želodec, tako imenovano sondo. Ob tem poskusijo odstraniti tudi želodčno vsebino. Če je vstop sonde v želodec onemogočen, pline spustijo z daljšo kanilo, ki jo zabodemo zaradi močno povečane vranice na desni strani trebuha. S tem je psu oljšano dihanje, saj se zmanjša pristisk na trebušno prepono. Istočasno pa nujno potrebuje infuzijo in terapijo proti šoku. Ko psa veterinar stabilizira, je potrebno opraviti rentgensko slikanje, da se prepriča o prisotnosti torzije. Lahko se jo potrdi tudi z ultrazvočno preiskavo trebušne votline, pri kateri ugotovijo povečan, s plini napolnjen želodec in spremenjen položaj močno povečane vranice. Ni nujno, da se dilatacija želodca vedno konča s torzijo, vendar pa je skoraj vsaka torzija posledica dilatacije.V primeru, da gre za torzijo, je potreben operativni poseg, pri katerem želodec obrnejo nazaj v pravilno lego in s tem sprostijo prehodnost črevesja, krvnih žil in pritiska na živčevje v trebušni votlini. Najpogosteje je treba pri posegu odstraniti vranico živali, saj je zaradi zastoja krvi tako povečana, da jo je nemogoče vrniti v prvotno lego z želodcem. Operativni poseg je zelo zahteven in potrebna je izkušena kirurška ekipa. Zelo pomembnih je tudi prvih 48 ur po operaciji, ki jih mora žival preživeti pod strogo kontrolo veterinarskega osebja, saj lahko pride do nenadne smrti živali dan ali dva po operaciji zaradi težav s srcem, aritmij.


KAKO LAHKO SAMI PREPREČITE RAZŠIRITEV IN ZASUK ŽELODCA?

Za zmanjšanje tveganja za pojav dilatacije želodca s torzijo lahko nekaj naredite tudi lastniki psov. Predvsem pse velikih pasem, ki so nagnjene k pojavu te bolezni in pse, ki hlastno in hitro jedo, naj ne bi hranili samo enkrat na dan ampak večkrat v manjših obrokih, da imajo tako manj obremenjen želodec. Dovzetni psi naj jedo sami v mirnem okolju, morebitne spremembe hrane, pa naj bodo postopne. Vodo naj ima pes vedno na voljo, vendar mu preprečite, da se po hranjenju preveč napije, prav tako se izogibajte večjim aktivnostim s psom eno uro pred in dve uri po hranjenju. Preventiva dilatacije želodca s torzijo je tudi poznavanje simptomov te bolezni, saj lahko lastniki psov s pravočasnim ukrepanjem naredite zelo veliko za boljši izid zdravljenja.

Dilatacija želodca s torzijo je akutno stanje, ki ogroža življenje psa in ponavadi prizadene pse velikih pasem, z globokim, ozkim prsnim košem, starejše od 2 let. Brez hitre in ustrezne pomoči se večinoma konča za psa usodno. Upoštevanje določenih priporočil glede preventive, poznavanje simptomov ter hitro ukrepanje v primeru pojava dilatacije želodca s torzijo lahko vašemu ljubljenčku rešijo življenje.


Vir: Alter.si (http://www.aler.si/clanki/kaj-storiti-ce-se-psu-zasuce-zelodec.html)

Bitnami